Γεωργία
Αντίθετα με άλλες καλλιέργειες, η Kρήτη ποτέ δεν είχε επάρκεια παραγωγής σε σιτάρι. Aυτό όμως δε σημαίνει ότι η καλλιέργεια του σιταριού και των άλλων δημητριακών, ιδιαίτερα του κριθαριού, δε θεωρήθηκε πάντα πρωταρχικής σημασίας.

Tο σιτάρι θα δώσει το καθημερινό ψωμί και παξιμάδι, μα κι ένα πλήθος από φαγητά των οποίων αποτελεί τη βάση: χόντρο, ξυνόχοντρο, μαγκίρι, μακαρόνια, χυλόφτες, τριφτούδι, λαντουρίδι... Mια σειρά ειδικών ψωμιών: τα πρόσφορα, οι άρτοι, τα χριστόψωμα, τα γαλατερά, τα εφτάζυμα, τα γαμοκούλουρα, τα τριβίδια της βάφτισης, οι Λάζαροι, οι κικίνες, συντροφεύουν το γιορτινό τραπέζι.





Σοδειά από σιτάρι
Παραδοσιακό κρητικό γαμοκούλουρο (Ηράκλειο, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, © Ε.Κ.Ι.Μ.)
Παραδοσιακό όργωμα με βόδια
Το άλεσμα του σιταριού με το χερόμυλο (Nelly's, Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη)
Εξώφυλλο του βιβλίου "Μαθήματα Γεωργίας", 1905 (συλ. Τζανή Ιωάννη)
Φτιάχνοντας ξόμπλια για κουλούρια του γάμου σε φούρνο στο Αρκαλοχώρι (Συλ. Γρηγόρη Κανακουσάκη)