Καρράς Γιώργος
Οι αλεξιπτωτιστές

Στις 20 Μαίου του 1941 έπεσαν στο Ηράκλειο οι αλεξιπτωτιστές. Ήμουν στις Μεσαμπελιές, όταν στις 2.00 το μεσημέρι άκουσα τις σειρήνες του συναγερμού. Περίμενα πέντε λεπτά να δω τι θα γίνει και ξαφνικά άρχισαν να καταφθάνουν αεροπλάνα. Μόλις τα είδα έτρεξα σε ένα δωμάτιο 3Χ3 που είχαμε σκάψει , κάτω από το χώμα, με ένα ξάδερφο μου δίπλα σε μια συκιά και κρύφτηκα εκεί.

Μέχρι τις 5.00 χαλούσε ο κόσμος. Ακούγαμε το θόρυβο των αεροπλάνων και τους πυροβολισμούς που έπεφταν ενώ έπαιζαν και τις σειρήνες για να μας τρομοκρατήσουν! Μετά τις 5.00 το απόγευμα όλα σταμάτησαν και επικράτησε ησυχία. Βγήκα από το καταφύγιο που είχα κρυφτεί και από ένα ύψωμα προσπαθούσα να δω τι είχε συμβεί στο Ηράκλειο. Από την πλευρά του Γαζίου ο ουρανός είχε γεμίσει με όλα τα χρώματα από τα αλεξίπτωτα των Γερμανών. Έβλεπες ό,τι χρώμα ήθελες.

Μετά άρχισε το βαρελότο...


Ρίψη Γερμανών αλεξιπτωτιστών από μεταγωγικά αεροσκάφη JUNKERS Ju 52, από γερμανικό προπαγανδιστικό λεύκωμα του 1942 (SIEG DER KÜHNSTEN, Ηράκλειο, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, © Ε.Κ.Ι.Μ.)
Έκρηξη οβίδας μπροστά από Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Από γερμανικό προπαγανδιστικό λεύκωμα του 1942 (SIEG DER KÜHNSTEN, Ηράκλειο, Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, © Ε.Κ.Ι.Μ.)
, - (φωτ. Εργαστήριο Πολυμέσων)