Κρυπτοχριστιανοί

Προχώρησα, αλλά τελικά με πρόλαβε ο Γιώργης που με ξάφνιασε, λέγοντάς μου:

- «Αυτός ο Τούρκος, αυτός ο νεαρός είναι βαφτισιμιός μου»

- «Τούρκος και βαφτισιμιός σου!», του είπα: «ονειρεύεσαι»

- «Όχι! Αλήθεια, είναι βαφτισιμιός μου· τον βάφτισα εγώ ο ίδιος πριν ένα χρόνο περίπου μαζί με την εξηντάχρονη μάνα του, αφού προηγουμένως τους είχα διδάξει το Χριστιανισμό».

Η ζωηρή και γρήγορη αφήγηση μιας σειράς από διαδοχικά γεγονότα με έπεισαν ότι οι ισχυρισμοί του ήταν αληθινοί, παρόλο που έκανα ότι δυσπιστούσα, για να ικανοποιήσω τον εαυτό μου σε ότι αφορά τις αιτίες και τα κίνητρα όλων αυτών των ανεξήγητων και μυστήριων λόγων. Ήμουν πάρα πολύ έκπληκτος, επειδή ήξερα ότι η παραμικρή υποψία που δημιουργεί ένας Τούρκος για την πίστη του, τιμωρείται στη στιγμή, συνήθως με θάνατο. Πώς ήταν δυνατό μια συζήτηση με τόσο σοβαρό θέμα και η οποία είχε διεξαχθεί παρουσία τόσων Ελλήνων που δε διαθέτουν τη σύνεση - και ιδιαίτερα αυτοί της Κρήτης - να μη μιλήσουν, να κρατηθεί μυστική στο μέλλον από τόσους Τούρκους Και πώς γίνεται οι Τούρκοι αυτοί να κάνουν τις προσευχές τους και να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σαν Χριστιανοί Πώς καταφέρνουν ακόμα να μην κινούν τις υποψίες των πολύ καχύποπτων συμπατριωτών τους, που σίγουρα θα υποπτεύονται κάτι, βλέποντάς τους για τόσα πολλά χρόνια να παραμελούν τις θρησκευτικές τελετές των Μωαμεθανών Τόσο ο Γιώργης, όσο και ο πρόξενος της Αυστρίας, αλλά και άλλα αξιόπιστα άτομα με διαβεβαίωσαν γι' αυτές τις απίστευτες καταστάσεις με διάφορα παραδείγματα. Μου ανέφεραν, μάλιστα, και περιστατικά τέτοιων κρυφών Χριστιανών που δεν τους ανακάλυψε κανείς επί σαράντα, επί πενήντα ή και περισσότερα χρόνια και οι οποίοι ήταν γνωστοί σε όλους τους Έλληνες που τους υποστήριζαν και ποτέ δεν τους πρόδωσαν. Σ' αυτό το σημείο, ωστόσο, δεν μπορώ να εκθειάσω την τιμιότητα και την διακριτικότητα των Ελλήνων, γιατί όσα άκουσα απ' αυτούς, με έπεισαν ότι από αγάπη για τη θρησκεία τους και μόνο - στην οποία είναι πολύ αφοσιωμένοι - είναι διατεθειμένοι να υποφέρουν κάθε είδους ταλαιπωρίες παρά να προδώσουν έναν Κρυπτοχριστιανό.

F. W. SIEBER, ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΝΗΣΟ ΚΡΗΤΗ ΤΟ 1817, Μετάφραση Δ. ΜΟΥΣΤΡΗ, σελ. 160-161, ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 1994