Γεωργία
Στις πιο γόνιμες περιοχές του νησιού, όπως η πεδιάδα της Μεσαράς και η κοιλάδα του Αμαρίου, οι γεωργικές δραστηριότητες είναι εντατικές και αποδοτικές. Στις αρχές του 9ου αιώνα η επαρχία Κυδωνίας παρουσιάζεται ως περιοχή που παράγει πολλά και καλά αγροτικά προϊόντα: σιτάρι, λαχανικά και κρασί. Τόσο οι Βυζαντινοί όσο και οι Άραβες αναφέρονται συχνά με θαυμασμό στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κρήτης.

Κυριότερο αγροτικό προϊόν είναι το σιτάρι. Το νησί θεωρείται αυτάρκες σε παραγωγή σιτηρών, δε λείπουν, ωστόσο, και οι περιπτώσεις σιτοδειών, που οφείλονται στις άσχημες κλιματολογικές συνθήκες.

365  |  395  |  431  |  448  |  535  |  623  |  654  |  668  |  727  |  750  |  765  |  767  |  795  |  827  |  843  |  862  |  949  |  960  |  961
Ψηφιδωτή παράσταση τρύγου των αρχών του 4ου αιώνα (Ρώμη, Αγία Κωνσταντία)
365
395
431
448
535
623
654
668
727
750
765
767
795
827
843
862
949
960
961