Το κέντρο της πόλης άρχισε να δημιουργείται από την περίοδο της Αραβικής κυριαρχίας, αναπτύχθηκε κατά τη β' βυζαντινή περίοδο και διαμορφώθηκε κατά την περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας. Ο βασικός άξονας ήταν ο δρόμος που ένωνε το λιμάνι με την κεντρική πλατεία της πόλης, δηλαδή η σημερινή οδός Μαρτύρων 25ης Αυγούστου, ή αλλιώς η Ρούγα Μαΐστρα (Ruga Maistra) της ενετικής περιόδου.

Όλες οι δραστηριότητες αναπτύχθηκαν γύρω από την κεντρική πλατεία του Χάνδακα όπου στα τέλη της Ενετικής κυριαρχίας στήνεται η μεγαλόπρεπη κρήνη του Μοροζίνι. Εδώ οικοδομείται το λαμπρό παλάτι του Δούκα, ο επίσημος ναός του, αφιερωμένος στον Άγιο Μάρκο, η ενετική λέσχη Λότζια (Loggia), το παλάτι του Καπιτάνου (capitan generale), καθώς και του Κυβερνήτη (governatore).

Σήμερα, τρεις και πλέον αιώνες μετά, οι σύγχρονοι κάτοικοι της πόλης αυτής ακολουθούν λίγο πολύ τα ίδια βήματα. Η Λότζια μετατρέπεται σε ένα καλαίσθητο Δημαρχείο, ο Άγιος Μάρκος σε Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ η πλατεία με την κρήνη του Μοροζίνι συνεχίζει να προσελκύει πλήθος ανθρώπων κάθε ηλικίας. Κάποια άλλα κτίρια, ωστόσο, χάνονται εντελώς ή αφήνουν λιγοστά ίχνη που αντιστέκονται ακόμη στο χρόνο, καλά κρυμμένα σε μεταγενέστερες κατασκευές.

Λεπτομέρεια από τον κώδικα του Μανέα Κλόντζα που φαίνεται η Ρούγα Μαΐστρα, η κεντρική οδός που ένωνε το λιμάνι με την κεντρική πλατεία της πόλης γύρω από την οποία είχε αναπτυχθεί το διοικητικό κέντρο (Μανέα Κλόντζα, συλ. Traeger)