Η αρχική Αρμερία, διώροφο κτίσμα, ήταν κτισμένη με ξεστούς τετράγωνους πώρινους λίθους, με «σκάρπα» στη βάση, όπως είναι και σήμερα. Στον πάνω όροφο φαίνεται ότι υπήρχαν τρία παράθυρα με τέσσερις επιγραφές στα ενδιάμεσα που καταστράφηκαν στη συνέχεια από τους Οθωμανούς.

Η επέκταση του Ν. Ντόνα, στην ανατολική πλευρά του κτιρίου, είχε τέσσερα παράθυρα στο ισόγειο και μια κεντρική τοξωτή πόρτα. Στον όροφο, υπήρχαν επίσης τέσσερα παράθυρα και μεταξύ αυτών άλλο ένα μεγάλο τοξωτό. Κάτω από τα παράθυρα του ορόφου, ως διαχωριστικό του πάνω ορόφου με το ισόγειο, υπήρχε διάζωμα με τρίγλυφα και μετόπες εναλλάξ προερχόμενα ίσως από άλλη οικοδομή.

Η επέκταση Κορνέρ - Γριμάνι, στη μεσημβρινή πλευρά του κτιρίου, ήταν από απλή τοιχοποιία, ενώ με ξεστούς τετράγωνους λίθους ήταν κτισμένη μόνο η «σκάρπα» στη βάση, η κορνίζα και ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ των δύο παραθύρων του ισογείου καθώς και των δύο παραθύρων του ορόφου.

Ο όροφος της Αρμερία υποβασταζόταν από τετράγωνους λίθινους κίονες, χαρακτηριστικών της ενετικής τοιχοδομίας, και η στέγη από ξύλινους στύλους.

Νοτιοανατολική πλευρά του κτιρίου της Αρμερίας, 1900 - 1905 (Τζ. Τζερόλα, Ηράκλειο, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη)