Οι παράκτιες πύλες του οχυρωματικού περιβόλου ήταν:

Η πύλη του Μόλου χρησιμοποιούνταν για την επικοινωνία με το λιμάνι και καταστράφηκε με τα γεγονότα του Αυγούστου του 1898.

Η πύλη των Νεωρίων
οδηγούσε στο χώρο των νεωρίων και κατεδαφίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η πύλη του Δερματά
βρισκόταν στη μέση περίπου του παράκτιου τείχους, στον ομώνυμο κόλπο, και ένωνε το εσωτερικό της πόλης με τo τμήμα αυτό της θάλασσας. Σήμερα είναι ορατό τμήμα της εσωτερικής της όψης προς την πόλη (το μεγαλύτερο τμήμα της κατεδαφίστηκε για τη διάνοιξη της σημερινής οδού Σκορδυλών) ενώ η έξοδός της προς τη θάλασσα σώζεται κάτω από τη σημερινή παραλιακή λεωφόρο Σοφ. Βενιζέλου.

Η πύλη του Αγ. Ανδρέα
κατασκευάστηκε στη βορειοδυτική πλευρά του ομώνυμου προμαχώνα. Σήμερα σώζεται το νότιο τμήμα της καμάρας της. Το υπόλοιπο τμήμα έχει καταστραφεί για τη διάνοιξη της παραλιακής λεωφόρου.

Η πύλη της Σαμπιονάρα
βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ομώνυμου προμαχώνα και οδηγούσε με έντονη ανωφερική κλίση στο εσωτερικό της πόλης. Η έξοδός της προς τη θάλασσα είναι λιτή και διατηρείται ακέραιη. Η έξοδός της προς την πόλη αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για κομψή, επιμελημένη, αετωματική πρόσοψη, στο πρότυπο της πύλης του Αγίου Γεωργίου.
Η πύλη του Μόλου λίγο πριν τα γεγονότα της 25ης Αυγούστου, 1898 (Illustrated London News)
Η πύλη που οδηγούσε στα νεώρια και στην περιοχή του λιμανιού, όπως ήταν πριν καταστραφεί τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, 1900 - 1905 (Τζ. Τζερόλα, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη)
Η πύλη του Δερματά, εσωτερική άποψη, 1900 - 1905 (Τζ. Τζερόλα, Ηράκλειο, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη)